A Gemma Iskola Nonprofit Közhasznú Kft. Fejlesztő Iskolájának fejlesztése

Kedvezményezett neve: GEMMA ISKOLA Nonprofit Közhasznú Kft.

A projekt címe és célja: A Gemma Iskola Nonprofit Közhasznú Kft. Fejlesztő Iskolájának fejlesztése

A támogatási összeget millió forint esetén: 440,614

A projekt azonosító száma: EFOP-4.1.6-16-2017-00008

Támogatás mértéke: 100 %

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.10.31.

Projekt részletes bemutatása:

A GEMMA ISKOLA Nonprofit Közhasznú Kft. elsődleges célcsoportja a sajátos nevelési igényű gyermekek egy speciális csoportja, azok a súlyos és halmozott fogyatékossággal élő gyermekek, akik családban és nem bentlakásos intézményben laknak. Intézményünk Csongrád megyében egyedüliként foglalkozik ezeknek a gyermekeknek a fejlesztésével, ahová Szegedről és megközelítőleg 40 km-es körzetéből hozzák a gyerekeket. Jelenleg 6 db 6 fős csoporttal, azaz 36 gyermekkel működik az iskola.
Intézményünk hiánypótló tevékenységet lát el Csongrád megyében, azonban az épület, amelyben működik, jelenleg nem felel meg maradéktalanul a jogszabályi követelményeknek és a fejlesztő tevékenység infrastrukturális és tárgyi körülményei sem érik el a szükséges színvonalat. A célcsoport számára nem érvényesül az inkluzív, méltányos és minőségi neveléshez való hozzáférés.
A támogatási kérelem fő célja, az intézmény épületének bővítése annak érdekében, hogy a súlyos és halmozott fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztése megfelelő körülmények között történjen. Ennek két fő része van: egy földszinti tornaterem megépítése és egy új szint megépítése egy korszerű fejlesztő iskola részére.
Kialakításra kerül a földszinten egy tornaterem öltözőkkel. A megfelelő alapterületű és belmagasságú tornaterem törvényi előírás. A tornaterem lehetővé teszi, hogy több csoport egyszerre tornázzon. Sok területigényes feladat van, amire eddig nem volt fedett tér: kerekes székes akadálypályák használata, ügyességi versenyek, életminőséghez szükséges feladatok, rámpán felmenés gyakorlása, 3 kerekű kerékpár használata, labdajátékok, nagy trambulin használata. Ezeket a tevékenységeket eddig csak az év egyik felében, tavasztól őszig lehetett végezni, a tornaterem függetleníti az időjárási körülményektől. A fogyatékossággal élők részére ekkora és ilyen minőségű tornaterem nincs a térségben, ahol közös sportrendezvényeket és rendezvényeket lehet megtartani. Mindezek a szociális kapcsolatok fejlődését is segítik és lehetővé teszik a fogyatékossággal élők, a családjaik és a velük foglalkozók számára az együttműködések erősítését, amely jelentős hatással van az életminőségükre.
A pályázat másik fő eleme egy harmadik szint ráépítése a meglévő épületre, ahol egy korszerű, minden vonatkozó jogszabálynak és előírásnak megfelelő fejlesztő iskola jön létre. A harmadik szinten helyet kap 6 db csoportos és 2 db egyéni foglalkoztató, pelenkázó, tanári szoba és öltöző, kerekesszék tároló, nemenként gyermek, felnőtt és akadálymentes wc-k, egy étkező és konyha fehér és fekete mosogatóval. A szintet két lifttel lehet majd megközelíteni, amely tűzoltósági előírás. A liftet is magában foglaló lépcsőház tűz esetén védett térként funkcionál majd.
Megvalósul az udvar felújítása is 1.449 m2-en. Ennek legfontosabb elemei: akadálymentes parkoló kerül kialakításra, a meglévő sportpálya felújításra kerül, és megépül egy speciális játszótér a gyermekek számára. Szegeden jelenleg nincs olyan játszótér, amelyet súlyos és halmozott fogyatékossággal élő gyermekek tudnak használni. Tudomásunk szerint egyedül Makón található ilyen Csongrád megyében. A megfelelő játékot biztosító udvar szintén nélkülözhetetlen a gyerekek megfelelő fejlesztéséhez.
A projekt által megteremtjük a családban élő súlyos és halmozott fogyatékossággal élő gyermekek inkluzív, méltányos és minőségi neveléséhez és oktatásához való hozzáférését, amely hozzájárul az egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

Elérhetőség

06 62/891-800

gemmaiskolakft@gmail.com

6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50.

7-es trolibusz – Leszállás: Bakay Nándor utca

90, 90F autóbusz – Leszállás: Csemegi-tó vagy Tisza Volán Zrt.

Nyitvatartás

Hétfőtől-Péntekig: 7:30 – 16:30
Hétvégén és ünnepnapokon: ZÁRVA
Szünidőkben ettől eltérő nyitvatartási idő is lehet

Megszakítás