Mi is a GEMMA központ?

Fogyatékossággal élő gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozó intézmények összessége.

 

A GEMMA Központ 2010-ben jött létre, néhány szakember kezdeményezésére, akik az addigi munkájuk során szembesültek azzal az óriási igénnyel és ugyanakkor hiányossággal is, amely a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő családokat érintette.

 

Amíg egy ép gyermeket nevelő család több tucat óvoda, iskola, egyéb intézmény közül választhat lakóhelyéhez közel, addig a fogyatékossággal, különösen a súlyos halmozott fogyatékossággal élő gyermekeknek nem sok lehetőségük van, még nagyobb vidéki városokban sem. Így volt ez Szegeden is, ahol a helyzetet felismerve és felvállalva, pár szakember és néhány érintett szülő összefogásával alakult meg a „GEMMA”.

 

Fenntartója a kezdetekben a Szivárvány Autizmus Egyesület volt, majd ahogy nőtt, fejlődött a központ, szükségessé vált a fenntartóváltás, így 2015-ben létre hoztuk a GEMMA ISKOLA Nonprofit Közhasznú Kft.-t, amely jelenleg is a központ fenntartója.

 

A GEMMA ellátási területe egész Csongrád megye, így számos településéről érkeznek diákok, ellátottak a központba.

 

A kezdeti 12 fős gyermeklétszám és a Szőregi 230 nm2-es romos épület helyett, ma már több mint 1500 nm2-en, egyre modernebb környezetben, több mint 100 család életében van napi szinten jelen a GEMMA 50 fős munkatársi gárdája.

 

2010-ben két szolgáltatást tudott nyújtani az igénybevevők számára az intézmény, fejlesztő iskolai oktatást és szociális nappali ellátást.

2019-ben a központ a következő feladatokat tudja már ellátni:

 • Fejlesztő iskolai oktatás
 • Speciális általános iskolai oktatás
 • Készségfejlesztő iskolai oktatás
 • Fogyatékossággal élő személyek nappali ellátása
 • Támogató szolgáltatás (szállítás, gondozás)
 • AAK központ
 • Komplex gyermekfejlesztő, rehabilitációs szolgáltatásunk bevezetés alatt van, külsősök számára is elérhető lesz. (gyógypedagógia, logopédia, gyógytorna)
 • Az akkreditált foglalkoztatásba is bekapcsolódtunk, mint a Mécses Szolgáló Közösség Egyesületének a telephelye
 • Fejlesztő foglalkoztatásunk idén ősszel indul, a Mécses Szolgáló Közösség Egyesületének a telephelyeként.
 • Közfoglalkoztatott munkavállalókat is fogadunk évek óta, akik közül több személy foglalkoztatását is átvettük már rendes munkaszerződéssel.
 • Gyakorlati képzőhely ( SZTE több karának)
 • Önkénteseket is fogadunk
 • Közösségi Szolgálat kapcsán több középiskolával is van együttműködési szerződésünk.
 • Szegedi Deák Ferenc Gimnázium
 • Szegedi SZC Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
 • Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium és Kollégium.

A jövő:

Mert a fejlődés nem állhat meg… 🙂

A 4.1.6-16 pályázat révén az eddigi 2 emeletes épületünk további egy szinttel, nagy tornateremmel, lépcsőházakkal, liftekkel bővül az elkövetkező 2 évben. 

Hosszabbtávú terveink között szerepel a bentlakásos intézményi ellátás létrehozása fogyatékossággal élő fiatalok számára, különösen a súlyos halmozott fogyatékossággal élőkre specializálódva, támogatott lakhatás és lakócentrum formájában.

Az óvodai ellátás felvállalása 2010 óta folyamatos igény felénk, de főként hely- és kapacitás hiány miatt nem tudtunk, tudunk jelenleg érdemben foglalkozni vele, viszont nem is mondtunk le róla. 

Müködésünk:

A „GEMMA” magánintézmény, melyet egy civil jellegű szervezet (nonprofit kft.) működtet, amely azt jelenti, hogy 4 magánszemély a saját tőkéjét beletéve létrehozott egy Kft-t, mert minden intézménynek kell, hogy legyen fenntartója. 

Működésünket, fejlesztéseinket, beruházásainkat, állami normatívából, -amely csak a bérek nagy részére elég- rendszeres és eseti támogatásokból, adományokból,  Adó 1%-ból,  a GYÖNGYSZEM Sérült Gyermekekért Szülői Egyesület támogatásából, pályázatokból valamint abból fedezzük, hogy kupakot gyűjtünk.

Egy nagyon fontos tényező van még. A hozzáadott emberi érték.

Mivel civil szervezetként működünk a folyamatos fejlődést, fejlesztéseket csak is a munkatársak lelkiismeretes, sokszor önkéntes munkájával tudjuk elérni. Mikor festeni kell, festünk, ha bútort kell cipelni, cipekedünk, ha a játszótéren gumiburkolatot kellett letenni, vagy gazolni a kertben, azt is csináljuk, mindegy, hogy ki milyen munkakörben van egyébként.

A gemmás szülők, rokonok nagy része a másik jelentős emberi tényező. Rengeteg önkéntes munkájuk van a GEMMA falaiban, udvarában. Jönnek, ha kell, hiszen a saját gyermekeiknek és minden gemmás gyereknek, fiatalnak a méltóbb, emberibb jövőjéért dolgoznak.

Természetesen sokan vannak még, magánszemélyek, szervezetek és cégek, akiknek az önkéntes munkájuk, támogatásuk által szépült, épült, fejlődött, fejlődik a GEMMA.

Szívből jövő köszönettel tartozunk Mindannyiuknak!!

Minden segítséget, ötletet szívesen veszünk, amely a működésünket megkönnyíti, fejlődésünket lehetővé teszi.

Sokan mondják támogatóink, látogatóink közül, hogy feltöltődni jönnek hozzánk, elmondásuk szerint a „gemmások” szeretete, a GEMMA hangulata teszi ezt.

Örülünk, hogy ha ily módon mi is adhatunk valamit.

 

„A szeretet világnézettől függetlenül épít.”

(On Sai)

„Nem dőlhetünk hátra a karosszékünkben arra várva, hogy a világ minden reggel bekopogtat az ajtónkon egy kész tervvel az adott napra. Nekünk kell lépéseket tenni a céljaink felé ahhoz, hogy teljes életet tudjunk élni, és elérjük, amit szeretnénk.”

(William Pullen)