Sajtóközlemény II.

Az újrakezdéshez nyújt segítő kezet a GEMMA

Ha a gyermek életkora ellenére nem beszél, nem szobatiszta, nem tud járni, önállóan enni-inni, nem tartja be a közösségi élethez tartozó szabályokat, a szülő a mielőbbi segítséget keresi. A szegedi GEMMA Iskola Nonprofit Kft. új szolgáltatásrendszerével a térség, sőt, az dél-alföldi régió számára nyújt komplex, hiánypótló megoldást.

Bár a 2010 óta Szegeden működő GEMMA Iskola Nonprofit Kft. a helyi értelmi és testi fogyatékos gyermekek neveléséről- fejlesztéséről vált híressé, új szolgáltatási rendszerével azokat a családokat is megszólítja, akik nem a megyeszékhelyen élnek, illetve az érintett gyerekek fejlesztése, nevelése más intézményben már zajlik. Sőt, még a felnőttekre is gondolt!
-Egyre több gyermeknél tapasztalható valamilyen fejlődési rendellenesség, nehezítettség, és itt nem csak az értelmi fogyatékosokról van szó. Ha már iskolába, óvodába jár a gyermek, és a szakember szerint is fejlesztésre szorul, a problémát mielőbb fel kell tárni. A GEMMA új szolgáltatása először a probléma gyökerét keresi meg, a célzott terápia csak utána kezdődik- mondja Berta Éva, a GEMMA Iskola Nonprofit Kft. szakmai vezetője.
Az intézmény egy jelenleg is tartó pályázati projekt keretében létrehozta hiánypótló szolgáltatásrendszerét, a GEMMA Rehabilitációs Központot (GRH), mely a 0–18 éves, valamint a 18 év felettiek korosztályát célozza meg.
Kiket várnak? Tartós testi fogyatékossággal élő gyermekeket, a valamilyen trauma okozta átmeneti vagy végleges testi és/vagy szellemi fogyatékossággal rendelkező felnőtteket (pl. stroke, agyvérzés, egyéb bénulás), a testileg egészséges, de valamilyen fejlesztést (pl. beszédhiba, pre–school iskolai felkészítés) igénylő gyerekek is jelentkezhetnek a GEMMA 60 perces, térítésköteles foglalkozásaira.
A szolgáltatás egyedisége leginkább abban mutatkozik meg, hogy a probléma feltárása után az egyéni, célzott fejlesztési terven alapuló terápia képzett szakember gárda team-munkája mentén valósul meg. A gyógytornászok, gyógypedagógusok, masszőrök, logopédusok, pszichológusok egy csapatként, egymás munkáját összekapcsolva és kiegészítve dolgoznak.
A rehabilitáció tehát egy egészen új látásmód, gondolkodásmód mentén történik: egy központon belül a páciens a számára legoptimálisabb ellátást – emberi méltóságának szem előtt tartásával- azoktól a szakemberektől, akik egyébként kimondottan a pályázatnak köszönhetően vesznek részt a fejlesztésben.
A GEMMA komplex gyógypedagógiai fejlesztései között eddig is megtalálható volt a mozgásfejlesztés terápiás eszközökkel, a speciális terápiák alkalmazása (például zene, masszázs), de a projektnek hála, további új lehetőségek nyíltak gyerekek és felnőttek számára egyaránt.
Fejlesztés terén fejlesztő játszóház, valamint gyógypedagógia, logopédia, gyógytorna várja az érintetteket. Akár komplex edzésre is van mód, ehhez új eszközöket szereztek be, mint például vibrációs trénert, futópadot. A járás segítésére Meywalk eszköz használható. Új eszköz a fejlesztő Motomed kerékpár.
A szakemberek Bemer -és Snouzelen terápiát alkalmaznak, sószobát használnak. Van víz feletti masszázs és hidromasszázs; a hidroterápia során a motoros-, szenzoros-, vegetatív-, pszichés-, és szociális fejlesztés történik. A gyógy masszázs a pszichés állapot javítására és általános fizikai állapot javítását szolgálja. A gyermekfelügyelő a fogyatékossággal élő gyermekek felügyeletét, a családok tehermentesítését oldja meg.
Az autizmussal élő gyermekek fejlesztése a tervszerűen felépített, egyéni fejlesztőprogram alapján zajlik és komplex terápiás ellátást nyújt, nem elhanyagolva a szülőknek nyújtott tanácsadást sem. Éppen ezért a szülő-konzultációra, a mentálhigiénés tanácsadásra, valamint egyéni és csoportos formában történő pszichológiai tanácsadásra minden családnak lehetősége van.
A komplex terápiák több gyógypedagógus és- terapeuta együttes munkáján alapul, a fejlesztés kiscsoportokban zajlik.
Szülők számára további jó hír, hogy a gyermek foglalkozása idején nekik sem kell tétlenül várakozniuk, egészségesen is igénybe vehető az intézmény szolgáltatásait. Sportolók sportsérülései is megelőzhetőek egy-egy itt kért kezeléssel.
Miért a GEMMA-t válassza? Mert a páciens hozzátartozója időt, energiát megspórolva egy helyen – a Bakay Nándor utcai GEMMA-ban vagy a Kemes utcai Szent Vincent Rehabilitációs Központban – veheti igénybe az innovatív szakember-gárda foglalkozásait. A legmodernebb, leghatékonyabb, az egyéni sajátosságokat szem előtt tartófejlesztő eszközök már a csecsemőkortól megkezdett fejlesztést is segítik.
2021.05.17

Elérhetőség

06 62/891-800

gemmaiskolakft@gmail.com

6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50.

7-es trolibusz – Leszállás: Bakay Nándor utca

90, 90F autóbusz – Leszállás: Csemegi-tó vagy Tisza Volán Zrt.

Nyitvatartás

Hétfőtől-Péntekig: 7:30 – 16:30
Hétvégén és ünnepnapokon: ZÁRVA
Szünidőkben ettől eltérő nyitvatartási idő is lehet