Sajtóközlemény VII.

Kiváló szakmai csapattal startolt a GEMMA Fejlesztő Kuckója
Példaértékű szolgáltatásrendszert hozott létre a szegedi GEMMA. A Fejlesztő Kuckó elnevezésű projekt a GINOP 5.1.7 pályázat keretében valósult meg, célja a gyermek életkorához viszonyított fejlődési elmaradásának, eltérésének egyénre szabott, ugyanakkor csapatmunkában történő fejlesztése.
Bár 2021. október 15-én lezárult a GEMMA Központ pályázata, a létrehozott Fejlesztő Kuckó hosszútávon képzeli el működését. Koncepciója a régióban egyedülálló: a különböző szakterületek – logopédia, gyógytorna, gyógypedagógia, pszichológia- képviselői team munkában, együttesen fejlesztenek, komplex multidiszciplináris szemlélettel, méghozzá a gyermek egyéni igényein, adottságain alapuló terv szerint- természetesen a szülővel egyeztetve.
-Ehhez a szokatlan és nem mindennapi szemlélethez nem kis feladat szakembereket találni; speciális lelkületet igénylő feladat ez, mely az évek gyakorlatával születhet meg- mondja Berta Éva, a projekt szakmai vezetője. -A pályázatban leírt koncepciónkat nem volt könnyű összefésülni a jelentkező szakemberek elképzeléseivel. Ugyanis mi nemcsak a szakmát képviseljük, hanem szemléletet is: ennek központjában a gyermek áll, s rajta keresztül a család, akikért a szakemberek együttesen dolgoznak.
A Fejlesztő Kuckóba olyan munkatársakat kerestek, akik ezzel a komplex látásmóddal azonosulni tudtak annak tükrében, hogy minden gyermek összetett eseteként várt a fejlesztésre. Berta Éva büszke arra, hogy néhány hónapos közös munka után szeptemberre olyan szakmai csapat állt össze, akik szakmai – és szociális értelemben is jól együtt tudnak dolgozni.
A Fejlesztő Kuckó egész nyáron át tartó táboraiban bebizonyosodott, hogy a szakemberek- akik egyébként ugyanabba a korosztályba tartoznak- azonos lendülettel, elszántsággal látták el feladataikat. A táborok kereteiben kötetlenebb formában ismerkedhettek meg egymással és a gyerekekkel is. Nemcsak munkát és plusz felelősségvállalást jelentett ez a szakemberek számára, hanem nyaralást, kikapcsolódást, örömteli napokat. Ez egyértelműen kihatott a gyermekek hangulatára is. Ezáltal az új dolgozók így könnyebben készültek fel a szeptemberben elindult szakmai tevékenységekbe.
Így könnyű volt továbbgondolni a nyári programokat: a városon kívülre is tervezhettek kirándulásokat, például elvonatoztak a Balatonra, Mártélyra, Budapestre. Sőt, egyhetes tiszaszigeti táborba vitték a gyerekeket.
-A közösség- és személyiségépítő fejlesztő tábor igazi lényege, hogy a gyerekek a saját testükön, saját magukon keresztül tapasztalják meg a külvilágot, méghozzá a felnőttek mintáján át- folytatja Berta Éva összegzését a projektről, melyből a nyílt szakmai hét sem maradhatott ki. A tematikus napokból álló program nagyfokú koncentrációt, speciális gondolkodásmódot igényelt a csapattól; egyúttal kiváló visszaigazolást adott a fejlesztési tevékenységek, valamint a team munka eredményességéről.
A szeptemberi családi nap már a tágabb környezetnek szólt: a GEMMA Központ valamennyi intézményéből, sőt, a városból is jöttek érdeklődők, akik a szabadban sportolhattak, kikapcsolódhattak, és megismerkedhettek a GEMMA sokrétű tevékenységeivel. A fellépő művészeket egy számukra ismeretlen világ, ugyanakkor elfogadó közeg várta.
-A megkezdett munkába nagy lendülettel vágtunk bele. Szeptemberben megkezdődtek a csoportos és egyéni fejlesztések. A pályázatban igényelt fejlesztő eszközök megérkeztek, nagy hasznukat vesszük. Viszont nehézség, hogy jelenlegi székhelyünkön az akadálymentesítés még várat magára, pedig a projekt fenntarthatósága érdekében ez roppant fontos szempont.
Ugyancsak jövőbeni terv a nyílt hét továbbgondolása, illetve szülőcsoportok indítása olyan családok részére, akik speciális problémákkal rendelkező fogyatékos gyerekeket nevelnek. Workshopok formájában a tudásátadást biztosítanák az érintett családok, szülők, szakemberek számára. Ennek egyik kiváló és nagy hatékonyságú, széles körben alkalmazható módszere a meseterápia, melyet eddig is sikerrel gyakorolt a Fejlesztő Kuckó.

Elérhetőség

06 62/891-800

gemmaiskolakft@gmail.com

6724 Szeged, Bakay Nándor u. 50.

7-es trolibusz – Leszállás: Bakay Nándor utca

90, 90F autóbusz – Leszállás: Csemegi-tó vagy Tisza Volán Zrt.

Nyitvatartás

Hétfőtől-Péntekig: 7:30 – 16:30
Hétvégén és ünnepnapokon: ZÁRVA
Szünidőkben ettől eltérő nyitvatartási idő is lehet

Megszakítás